Overslaan en naar de inhoud gaan

World Password Day: Aantal Belgen dat wachtwoordtools gebruikt op twee jaar tijd verdubbeld

Brussel, 5 mei 2022 – Op 5 mei is het World Password Day, een dag waarop het gebruik van sterke wachtwoorden en goede bescherming tegen cybercriminaliteit nog eens extra in de verf worden gezet. En het veilig afschermen van informatie komt bij heel wat Belgen hoger op de agenda te staan. Uit de jaarlijkse Cyber Barometer van AXA Partners blijkt dat het gebruik van wachtwoordtools om wachtwoorden aan te maken bij Belgen op 2 jaar tijd verdubbeld is. Het cijfer steeg van 3,5% in 2019 naar 7,9% in 2021. Toch blijft de manier waarop heel wat Belgen met hun wachtwoorden omgaan onvoorzichtig. Meer dan de helft van de bevraagden geeft nog steeds aan zijn wachtwoord te memoriseren.

afbeelding

Gebruik wachtwoordtools zit in de lift

Het aantal Belgen dat wachtwoordtools gebruikt om wachtwoorden aan te maken, is op amper twee jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Cyber Barometer* van AXA Partners. Een wachtwoordtool is een online hulpmiddel dat automatisch een willekeurig wachtwoord aanmaakt en dat deze wachtwoorden ook vaak bijhoudt, zoals Dashlane. In 2021 maakte 7,9 % van de Belgen gebruik van zo’n tool om een wachtwoord aan te maken. In 2019 was dit nog maar 3.5%. Dergelijke hulpmiddelen worden niet enkel frequenter gebruikt voor het aanmaken van wachtwoorden, maar ook voor het opslaan en invullen van wachtwoorden winnen ze aan populariteit. Het aantal Belgen dat altijd PC-wachtwoordtools gebruikt, is gestaag gestegen sinds 2019. In 2021 ging het over 22,7% van de Belgen, een stijging met 4,4% in vergelijking met 2020.

Joeri Marien, Sales & Marketing Director AXA Partners Benelux: “Meer en meer mensen gebruiken wachtwoordtools voor de aanmaak, het opslaan en het invullen van wachtwoorden. Daardoor hoef je maar één wachtwoord te onthouden en kan je het regelmatig vernieuwen. We merken dat mensen meer en meer het nut van zulke tools ontdekken, zeker door de toenemende cybercriminaliteit. Op die manier maak je het hackers extra moeilijk.”

Ook voor mobiel ziet AXA Partners een opvallend verschil. Hier gaat het over een stijging van 13,8% in 2019 naar 19,5% in 2021 van mensen die altijd gebruik maken van wachtwoordtools. Deze stijging met 5,7% toont aan dat deze hulpmiddelen bij de bevraagden sneller aan populariteit winnen op de GSM dan op de computer.

Wachtwoorden toch nog te vaak onveilig bijgehouden

Ondanks een positieve evolutie wat betreft het gebruik van wachtwoordtools, houdt het merendeel van de Belgen hun wachtwoord nog op onveilige manieren bij. Zo geeft 54% aan wachtwoorden te memoriseren. Ondanks een daling van 8% tegenover 2019 blijft dit aandeel nog steeds aanzienlijk hoog. Een verklaring voor dit hoge aantal ligt in het aantal wachtwoorden dat Belgen gebruiken. Maar liefst 73% gebruikt regelmatig tot altijd hetzelfde wachtwoord, ondanks het gevaar voor zowel datalekken als phishing. Niet enkel het memoriseren van wachtwoorden, maar ook het neerschrijven van wachtwoorden is een frequent gebruikte methode om wachtwoorden bij te houden. Zo bewaart maar liefst 31% van de Belgen zijn wachtwoorden door ze ergens op te schrijven. Ook dat aantal blijft te hoog, met zelfs een lichte stijging in vergelijking met de 27% van 2020.

Joeri Marien, Sales & Marketing Director AXA Partners Benelux: “Wat vooral opmerkelijk is, is dat een derde van de Belgen zijn wachtwoorden ergens opschrijft. Dit percentage is zelfs gestegen ten opzichte van vorig jaar (2020: 27%). We bemerken hierbij ook een verschil tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Zo geeft 45% van de 55-plussers aan dat ze hun wachtwoorden ergens opschrijven. Dit is aanzienlijk meer dan jongeren, waar slechts 19% zijn wachtwoorden noteert.”

Wachtwoordtools bieden de oplossing

Net zoals voorgaande jaren, vindt de helft van de ondervraagde Belgen (54%) het een goed idee dat applicaties en websites hen verplichten om na een bepaalde periode hun wachtwoord te veranderen. Want nog steeds verandert 25% van de Belgen nooit hun wachtwoord. Daarbovenop blijkt uit de cijfers van AXA Partners dat 7 op de 10 Belgen regelmatig hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites en applicaties gebruikt. Dit kan problematisch zijn, want zo krijgen hackers vrij spel.

Joeri Marien, Sales & Marketing Director AXA Partners Benelux: “Het is zeer positief dat steeds meer mensen gebruik maken van wachtwoordtools, maar helaas blijft het aandeel Belgen dat wachtwoorden op een onveilige manier bijhoudt hoog. Ervoor kiezen om hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere applicaties is evenzeer problematisch. Ook hier kunnen wachtwoordtools de oplossing bieden. Zo hoef je slechts één wachtwoord te onthouden."

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in samenwerking met FINN in opdracht van AXA Partners tussen 30 augustus 2021 en 3 september 2021 bij 1.000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

Deel dit artikel