
3 min. Lectuur
Risico’s voor de toekomst – inzichten uit de 10e Future Risks Survey van AXA
19 januari 2024
Consumentenmarkten zijn al jaren geobsedeerd door jongeren, en dat terwijl de bevolking in een snel tempo vergrijst. Het is voor bedrijven en organisaties interessant om erachter te komen wat deze babyboomers en 65-plussers willen, en er nu al op te anticiperen met diensten die op het ‘aging in place’-concept stoelen.
Tegen 2030 zal ongeveer 60 %van de wereldbevolking in steden wonen. Een groeiend deel daarvan zullen senioren zijn. Wereldwijd wordt verwacht dat de leeftijdscategorie van 60 jaar en ouder in 2050 meer dan verdubbeld zal zijn. Nog te weinig bedrijven investeren in deze senioren, of ontwikkelen er innovatieve oplossingen voor. Nochtans blijft deze oudere doelgroep langer actief en woont ze langer thuis. Ze vertegenwoordigt dus een groter aandeel van de consumentenmarkt dan ooit tevoren.
Niet iedere senior stapt met een rollator. Maar ook niet iedere 64-plusser loopt jaarlijks nog een marathon. Stereotypering maakt vaak dat bedrijven deze markt niet (of gebrekkig) aanboren, terwijl er een heleboel opportuniteiten liggen voor wie de doelgroep kent en begrijpt. Hoe fijner bedrijven deze demografische groep segmenteert, des te beter ze met het juiste product of de juiste dienst, de lacunes in deze markt kunnen dichten.
Zo gaan bedrijven er misschien vanuit dat digitale oplossingen alleen millennials kunnen bekoren. Terwijl 70-plussers even verknocht zijn aan hun pc of mobiele telefoon, en die toestellen gewoon anders gebruiken. Meer nog: volgens recent onderzoek van AXA Partners gelooft 57% dat digitale oplossing hen kunnen helpen om langer thuis te wonen
Laat ons even inzoomen op die thuiswonende 80-plussers. In België stijgt dat aantal de komende tien jaar met 20%.Deze zogenaamde ‘zilveren generatie’ is erg gesteld zijn op haar oude vertrouwde omgeving. Maar liefst 96% van de BELGISCHE SENIOREN wil zo lang mogelijk comfortabel thuis wonen en zien een verhuis naar het woonzorgcentrum niet zitten. Niet alleen omwille van de recente coronacrisis, maar ook omdat ze vrezen er aan zelfstandigheid, privacy en levenskwaliteit in te boeten.
Dat het woonzorgcentrum niet lonkt, is begrijpelijk, maar tot een hoge leeftijd comfortabel thuis wonen is daarom nog niet evident. De helft van de thuiswonende senioren heeft moeite met klusjes in huis, poetsen of boodschappen doen, TOONT HET ONDERZOEK VAN AXA PARTNERS. Daarvoor moeten ze vaak de hulp van hun familie en omgeving inschakelen. En hoe ouder zij worden, hoe groter de belasting voor hun vaak overbevraagde netwerk wordt.
Zowel hun familie als senioren zijn dus vragende partij voor een grotere en - vooral - bredere ondersteuning aan huis. De Global Age-Friendly Cities Guide van de WHO moedigt dan ook organisaties aan om diensten en producten te ontwikkelen die dit. Aging in place mogelijk maken. Denk daarbij aan alles wat oudere senioren toelaat om comfortabel en zelfredzaam thuis te wonen en betrokken te blijven bij hun buurtleven. Bedrijven die deze nood onderkennen, en er innovatieve oplossingen voor te bieden - over de klassieke, eigen productgrenzen heen - helpen daarmee niet alleen hun oudere klanten. Zij krijgen ook een voetje voor bij hun familie of naasten.
Vanuit dit oogpunt ontwikkelde AXA Partners een modulair Silver Care assistentiepakket. Dat biedt bedrijven de mogelijkheid om hun producten of services snel uit te breiden met een assistentiepakket en een ondersteunend netwerk dat al volledig op punt staat. Enkele voorbeelden.
Vragen over de survey rond de senioren, hun uitdagingen en noden? Meer weten over het SIlver Care pakket en hoe u er uw aanbod mee verrijkt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.