Overslaan en naar de inhoud gaan

Social Media Day: Belgen blijven opvallend onbezorgd over online persoonlijke gegevens

Brussel, 29 juni 2022 - Sociale media zijn voor veel mensen een belangrijk kanaal om persoonlijke zaken over zichzelf te delen. Op Social Media Day (30/06) wordt stilgestaan bij het delen van persoonlijke gegevens online en hoe de Belgen daar mee omgaan. Uit de jaarlijkse Cyberbarometer van AXA Partners* komt naar voor dat heel wat Belgen daar eigenlijk weinig tot niet mee bezig zijn en het vaak ook helemaal niet erg vinden dat persoonlijke gegevens zomaar online voor het rapen liggen. “Het aantal Belgen dat onvoorzichtig omspringt met hun persoonlijke informatie online zit in een stijgende lijn,” stelt Guy Serdobbel, CMO bij AXA Partners Benelux vast. “Niettemin is er ook een grote groep die aangeeft het eng te vinden hoeveel informatie er over zichzelf online staat. Dat (kritisch) bewustzijn moeten we aanwakkeren in tijden van cybersecurity”.

afbeelding

Belgen steeds minder bekommerd om persoonlijke gegevens online 

Ondanks de groeiende gevaren rond cybersecurity toont de nieuwe Cyberbarometer 2022 van AXA Partners dat steeds minder Belgen zich zorgen maken over de aanwezigheid van hun persoonlijke gegevens op het internet. In 2018 gaf 38,5% van de internetgebruikers aan weinig tot niet bezig te zijn met welke gegevens er van hem of haar allemaal online beschikbaar waren. In 2022 is dat gestegen naar bijna de helft (46,8%). Opvallend veel jongeren, tot wel 1 op 5 in 2022, geven te kennen dat ze zelfs helemaal niets geven om wat andere mensen over hen kunnen terugvinden op het internet. Bij 55-plussers is dat slechts 6%. 

Guy Serdobbel, CMO AXA Partners Benelux: “Heel wat online actoren zijn op zoek naar persoonlijke gegevens van mensen, en niet altijd met goede bedoelingen. Veel mensen zijn zich, zeker de laatste jaren, meer en meer bewust geworden van de valkuilen rond cybersecurity. Toch zien we in onze Cyberbarometer dat mensen nog veel te laks omspringen met persoonlijke gegevensbescherming online, ondanks die bewustwording. Vooral jongeren geven nog te gemakkelijk persoonlijke gegevens vrij op het internet.” 

Uit de Cyberbarometer blijkt dat meer en meer Belgen het ook niet zo erg vinden dat die gegevens zomaar online beschikbaar zijn. In 2019 ging het nog over 21,6%, vandaag maakt 29,2% zich geen zorgen dat heel wat van zijn persoonlijke gegevens op het internet staan. Ook hier zijn het vooral de jongeren, met 10,5%, die hier erg los mee omgaan, bij 55-plussers is dat slechts 4%. 

Voorzichtiger op sociale media

Hoewel veel Belgen aangeven het niet erg te vinden dat hun persoonlijke gegevens online staan, geeft toch 1 op 4 jongeren aan het beangstigend te vinden dat zijn persoonlijke gegegevens online zomaar voor het rapen liggen. Bij 55-plussers stijgt dit naar meer dan 1 op 3, tot 35,4%. 

Deze ‘angst’ of voorzichtigheid is vooral te zien op sociale media. Meer en meer Facebook- en Instagramgebruikers beperken de toegang tot hun profiel. Voor Facebook geeft in 2022 bijna 1 op 4 (24,2%) van de bevraagden aan dat enkel vrienden of vrienden van vrienden hun profiel kunnen zien. Een stijging met 6,3% in vergelijking met vorig jaar. Wat Instagram betreft, geeft 56,9% aan dat enkel volgers hun profiel kunnen bekijken. Een opvallende stijging met 17,2% in vergelijking met 2019. 

Guy Serdobbel, CMO AXA Partners Benelux: “Voor heel wat Belgen is hun Facebook- of Instagramprofiel een kanaal waar ze heel wat persoonlijke zaken delen met de wereld. De trend dat heel wat profielen enkel nog door vrienden of volgers kunnen bekeken worden, toont aan dat men niet zomaar alles met iedereen wil delen. Of mensen willen de negatieve reacties van onbekenden of het groeiende aantal trolls vermijden. De boodschappen zijn vooral voor familie en vrienden bedoeld. Maar persoonlijke gegevens worden online ook op vele andere manieren gedeeld. En daar moeten we ons bewust van zijn."

 

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Finn in 2018, 2019, 2020, 2021 en 2022, steeds bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. Het recentste onderzoek werd uitgevoerd tussen 13 april 2022 en 20 april 2022. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%. 

Deel dit artikel