Overslaan en naar de inhoud gaan

Hittegolf? Zo voorkom je nare gevolgen.

Dr. Cai Glushak, International Medical Director en Chief Medical Officer AXA Partners

afbeelding

De afgelopen jaren zorgde klimaatverandering ervoor dat er ook in gematigde zones alsmaar vaker recordtemperaturen en aanhoudende hittegolven opgetekend werden. 

En die hoge temperaturen brengen inherent enkele risico's met zich mee - zeker nu veel mensen nog altijd vanuit huis werken waar ze mogelijk geen airconditioning hebben.

Blootstelling aan de extreme warmte vraagt altijd bijzondere aandacht.

Het is essentieel dat zowel thuisblijvers als vakantiegangers voorbereid zijn op overmatige hitte - om hun gezondheid op peil te houden en om mogelijk rampzalige hitteziektes te voorkomen.

Wie loopt er gevaar?

Extreme hitte kan voor iedereen gevaarlijk zijn, ook voor jonge en fitte volwassenen. We kennen allemaal de verhalen van gezonde atleten die tijdens marathons en andere fysieke activiteiten bezwijken onder de extreme hitte.

Natuurlijk is leeftijd een bepalende factor: ouderen en de allerjongsten zijn het meest kwetsbaar. Ouderen wonen vaak alleen en hebben onderliggende gezondheidsproblemen waardoor ze een verhoogd risico lopen op uitdroging en orgaanfalen. Hun vermogen om overmatige hitte te voelen is mogelijk aangetast, waardoor ze niet de nood voelen om voldoende te drinken.

Het lichaamsoppervlak (romp en hoofd) van zuigelingen en kinderen is relatief groter dan dat van volwassenen, waardoor ze gemakkelijker uitdrogen en meer warmtestraling absorberen. Ze zijn daardoor veel gevoeliger voor zonnebrand.

Soorten hitteziekte

Brandwonden. De zomer is het bosbrandseizoen en veel inwoners en reizigers kunnen zonder waarschuwing het slachtoffer worden van branden.

Zonnebrand. Naast ernstige thermische brandwonden op de huid, kan overmatige blootstelling aan de zon leiden tot een hitteslag. Slachtoffers van ernstige zonnebrand kunnen brandwondenzorg nodig hebben, en zelfs een behandeling voor een onderliggende hitteziekte.

Hitteziekte. Dit is een continuüm van ziekte waarbij de onderliggende temperatuurregeling van een persoon geleidelijk gestoord wordt en er vochtverlies optreedt:

  • Warmte-uitslag - deze stekende irritatie-uitslag als gevolg van verstopte poriën, kun je gemakkelijk behandelen door in de schaduw te rusten en de huid met water te besproeien.
  • Hittekrampen - pijn in ledematen of buik als gevolg van verlies van vocht en elektrolyten. Meestal opgelost door vloeistoffen met elektrolyten te drinken.
  • Hitte-uitputting - algemene zwakte en uitdroging met of zonder verhoogde temperatuur. Symptomen zijn onder meer: ​​zwakte, duizeligheid, snelle pols, verminderd plassen, verhoogde temperatuur. Zoek hiervoor medische hulp.
  • Hitteberoerte - de interne warmteregeling is volledig verstoord en dit heeft vaak orgaanfalen als gevolg. Symptomen: hoge koorts, warme/droge huid; verwarde mentale toestand; snelle hartslag en ademhaling. Dit is een ernstig medisch noodgeval die onmiddellijke ziekenhuiszorg vereist.

Hoe een hitteramp te voorkomen?

Hittegerelateerde ziekten en verwondingen kun je volledig vermijden. Een heel aantal eenvoudige maatregelen helpen tragische gevolgen te voorkomen.

  • Let op weersvoorspellingen en brandwaarschuwingen.
  • Houd voldoende vloeistoffen bij de hand.
  • Houd rekening met vluchtroutes voor evacuatie en vertrek meteen nadat de alarmfase aangekondigd werd.
  • Maak gebruik van nabijgelegen koelcentra die zijn opgezet om personen te beschermen die onderhevig zijn aan overmatige hitte.
  • Houd oudere en kwetsbare buren in het oog tijdens perioden van extreme temperaturen. Afhankelijke en bejaarde personen moeten minstens twee keer per dag worden gecontroleerd.

Persoonlijke maatregelen nemen

  • Blijf in de schaduw en zet - waar mogelijk - de airconditioning aan.
  • Drink voldoende - drink veel vocht met elektrolyten, vooral bij fysieke inspanningen en als je buitenshuis bent. Wacht niet tot u erg dorstig bent of u zich zwak begint te voelen.
  • Draag lichte kleding, breedgerande hoeden en een zonnebril.
  • Vermijd alcohol - dit kan het risico op hitteziektes en uitdroging vergroten.
  • Koel af. Neem lauwe douches om de warmte te helpen afvoeren.
  • Vermijd lichaamsbeweging tijdens de piekuren van de dag; stop regelmatig om te hydrateren.
  • Gebruik zonnebrandcrème; breng het opnieuw aan na het zwemmen.
  • Gebruik ventilatoren - deze zijn vooral effectief in vochtige omstandigheden; ze kunnen echter het warmte-effect verhogen bij zeer droge hitte. Wees vooral voorzichtig als u bepaalde medicijnen gebruikt die uw gevoeligheid voor  voor hitteziekte verhogen; raadpleeg uw arts of online om te weten of u een risico loopt.
  • Zoek onmiddellijk medische hulp als u zich zwak, duizelig of verward voelt (verwardheid en veranderd bewustzijn is een zeer ernstig symptoom).

Voor kinderen

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor hitteziekte vanwege hun grote lichaamsoppervlak, wat leidt tot een hogere blootstelling. Ze zijn geneigd om bij warm weer te spelen zonder de effecten van de hitte te merken.

Neem alle bovengenoemde maatregelen en vooral: Smeer hen regelmatig met zonnecrème in en breng die telkens opnieuw aan na het zwemmen en douchen. Zorg ervoor dat de kinderen gehydrateerd blijven: laat hen regelmatig en voldoende drinken. Zorg dat ze ook geregeld in de schaduw rusten.

Wie deze eenvoudig toe te passen maatregelen toegepast, verkleint het risico het slachtoffer te worden van hitte-noodsituaties.

Geniet van de zomer en je vakantie!

 

Deel dit artikel