Brussel, 24 juni 2025 - Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd, ook voor de reissector. Cijfers uit 2023 tonen dat toerisme goed is voor 6,5% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Een recente studie* van verzekeraar AXA Partners bij 2000 Belgen toont dat meer dan de helft van de Belgen aangeeft dat klimaatverandering hun reisgedrag beïnvloedt (54%). Een kwart van de Belgen kiest er bijvoorbeeld voor om buiten de zomermaanden te reizen om extreme hitte te vermijden of kiest een koelere bestemming uit. Ook wordt duurzaam transport steeds belangrijker, maar toch blijft drempel om extra te betalen voor een langeafstandsvlucht (te) hoog.
Bewust kiezen voor duurzaam transport
Uit het onderzoek van AXA Partners blijkt dat 16% van de Belgen aangeeft minder te vliegen en te kiezen voor alternatieve transportmogelijkheden. Er lijkt dus meer bewustzijn rond duurzaam transport, maar de drempel om meer te betalen voor langeafstandsvluchten – omwille van de hogere CO2-uitstoot – blijft op dit moment nog (te) hoog. Slechts een derde van de Belgen staat ervoor open om meer te betalen, met opvallende verschillen tussen leeftijdsgroepen. In de groep -34-jarigen stijgt dit aantal naar 48%, bij 5-plussers blijft het beperkt tot 31%.

“Milieubewustzijn bij reizigers zit duidelijk in de lift. En hoewel de bereidheid om te betalen voor duurzame vluchten varieert, toont onze studie dat klimaatverandering steeds meer invloed heeft op hoe mensen hun vakanties plannen. Bovendien is het duidelijk dat elke leeftijdsgroep anders naar reizen kijkt. Vanuit AXA Partners is het onze prioriteit om met dat veranderend gedrag aan de slag te gaan zodat mensen zorgeloos naar hun droombestemming kunnen reizen,” geeft Joeri Mariën, Sales & Marketing Director van AXA Partners Benelux, mee.
Meer reizen buiten de zomermaanden om hitte te vermijden
Uit cijfers van AXA Partners blijkt dat extreem weer een belangrijke rol speelt bij de reisplannen van Belgen. Voor 1 op 4 beïnvloeden de steeds extremere zomertemperaturen hun keuze van bestemming. Zo kiest 24,3% ervoor om buiten de zomermaanden te reizen om de hitte te vermijden. Ongeveer evenveel (26,5%) Belgen geven aan bewust voor koelere bestemmingen te kiezen tijdens de zomer. Noord-Europese bestemmingen zoals Scandinavië of Ijsland blijken daarbij bijzonder populair: 6 op de 10 reizigers trekt ernaartoe, en bij jongeren loopt dat cijfer zelfs op tot 71%.
Daarnaast vermijden veel Belgen bestemmingen met een verhoogd risico op natuurrampen. Ruim 64% laat bestemmingen met overstromingsgevaar links liggen, en 54,8% kiest niet voor regio’s waar orkanen kunnen voorkomen. Bosbranden blijken minder afschrikwekkend: slechts 35% geeft aan hierdoor hun reisplannen aan te passen.
Opvallend is het verschil in houding tussen leeftijdsgroepen. Jongeren laten zich beduidend minder afschrikken door potentiële risico’s: slechts 17,4% van de min-34-jarigen vermijdt risicolanden, tegenover maar liefst 42,7% van de 55-plussers.
“Extreem weer zien we de afgelopen jaren, jammer genoeg, steeds vaker terugkomen. Met alle gevolgen van dien. Dat reizigers andere keuzes maken op vlak van reisbestemming mag dan ook niet verbazen. De groeiende populariteit van Scandinavië, is hier een mooi voorbeeld van.”, licht Joeri Mariën toe. “Daarnaast zien we ook meer en meer de impact van de geopolitieke en economische onzekerheid en stijgende vakantieprijzen. All-in strandvakanties blijven populair, maar er is een verschuiving merkbaar naar koelere, noordelijkere bestemmingen. Ook worden langere vakanties vaker ingekort tot 8 à 12 dagen, met een extra trip later in het jaar, zoals een citytrip of skivakantie.”
*Onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox in opdracht van AXA Partners tussen 30 augustus en 11 september 2024 bij 2000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De foutenmarge bedraagt 2,08%.