
3 min. Lectuur
Risico’s voor de toekomst – inzichten uit de 10e Future Risks Survey van AXA
19 januari 2024
De services en proactieve assistentie van AXA Partners maakten een belangrijk verschil voor vele slachtoffers van de natuurramp in de zomer 2021.
In juli 2021 werd ons land getroffen door de zwaarste overstromingen in dik zeventig jaar. De menselijke en materiële schade waren enorm: auto’s spoelden weg, huizen stortten in, mensen werden verrast door het plots stijgende waterpeil. Het kolkende water sleepte alles mee.
Bij zo’n grootschalige ramp zijn solidariteit en snelle, doelgerichte hulp van levensbelang. AXA Partners schakelde meteen haar assistentienetwerk in voor de verzekerde klanten van haar businesspartners.
AXA Partners levert immers de assistance die onze businesspartners aan hun eindklanten aanbieden - als inherent assistentiepakket bij hun verzekeringen, services of (bank-)producten. De call centra, vaklui, hulpverleners of serviceteams uit ons assistentienetwerk schieten in actie wanneer die eindklanten dat nodig hebben en wanneer ze er - binnen de serviceovereenkomsten - recht op hebben en de services aanvragen bij onze business partners .
Tijdens de recente pandemie was onze 24/7-assistentie niet zo vanzelfsprekend! Hoe konden onze teams kwalitatieve hulpverlening leveren als ze voltijds van thuis moesten werken? Achteraf gezien, bleken die 'lockdown'-lessen voor onze samenwerking en assistentieverlening van onschatbare waarde om grootschalige rampen aan te pakken. Dat werd duidelijk bij de waterramp die het zuiden van België trof in juli 2021.
Vermits we permanent assistentie bieden uit naam van onze businessklanten, konden we heel snel de schaal en de impact van de waterramp en de noden inschatten. We overlegden met onze businesspartners om de juiste maatregelen te nemen in deze noodsituatie - onafhankelijk van wat contractueel was vastgelegd.
Met de overstromingen werd het ons duidelijk dat we bij natuurrampen niet alleen snel moeten schakelen, maar ook specifieke crisisteams in moeten zetten. Zo hebben we onze lokale teams meteen versterkt om de nodige assistentie ter plekke te geven. En dat is niet altijd evident. Om de assistentie in deze moeilijke omstandigheden goed te laten verlopen, moeten hulpverleners of agenten die de (verzekerings)vragen van slachtoffers opvangen, best een paar essentiële vaardigheden in de vingers hebben:
Tijdens de overstromingen werd het al gauw pijnlijk duidelijk dat de markt de vraag om assistance services niet altijd kon volgen. Op dat moment bleek ons ervaren assistentienetwerk een grote meerwaarde.
Huisvesting bleek een acuut en ernstig probleem bij de waterramp van 2021. Hiervoor zetten we bliksemsnel een stappenplan op touw:
1. Inventaris van de nood. Via onze partners, makelaars en rechtsreekse contacten met de slachtoffers verzamelden we alle aanvragen voor (her)huisvesting. Zo kregen we een helder beeld van het exacte aantal tijdelijke logementen of vervangwoningen.
2. Dekking checken. We onderzochten meteen of iedere aanvrager naar behoren gedekt was op het ogenblik van de overstromingen - en welke dekkingen de slachtoffers precies hadden. Die dekkingen verschillen namelijk wanneer je of huurder of eigenaar van een huis bent.
3. Onderdak vinden. We gingen op zoek naar een geschikte noodopvang naar gelang de samenstelling van de huishoudens, in of rond de regio van de ramp.
4. Proactief huisvesting boeken. Van bij het begin van de ramp maakten we een zo nauwkeurig mogelijke inschatting van de nood aan herhuisvesting en de duur ervan. En legden accommodaties in en rond getroffen regio's meteen vast - nog voor de aanvragen ervoor binnenkwamen. Zo konden we van het eerste moment heel wat gezinnen meteen tijdelijk op hotel plaatsen. Maar ook de dagen nadien konden we rustig alle nieuwe aanvragen behandelen en slachtoffers onderdak bieden.
5. Permanente oplossingen aanbieden. We hadden al ervaring met het tijdelijk huisvesten van mensen, bijvoorbeeld bij woningbrand. Toch wilden we de mensen in de eerste plaats in hun eigen regio huisvesten. Hotelkamers waren een prima oplossing op korte termijn, maar hoe de woningnood oplossen op middellange en lange termijn - zowel voor personen op hotel als mensen die tijdelijk bij vrienden of familie verbleven? Voor mensen wier woning onbewoonbaar was verklaard of waarvan de reparatie veel tijd in beslag zou nemen, vonden we een passende huisvesting op lange termijn.
Hoe konden we de slachtoffers van deze natuurramp extra helpen? Hoe konden we hen de noodzakelijke assistentie geven, ook al was die niet in hun contracten opgenomen? Op basis van de verschillende gesprekken met onze business partners namen we samen extra maatregelen als:
Een crisissituatie, zoals de overstromingen van de zomer 2021, is altijd leerzaam voor hulpverleners en assistentie-organisaties. Volgende lessen trokken we uit deze extreme ramp: