Overslaan en naar de inhoud gaan

“Ga er vooral vanuit dát je gehackt wordt”

Socializen met vrienden, online shoppen en bankieren,… het internet is zo ontzettend handig dat we het met z’n allen massaal gebruiken. Het verbindt meer dan ooit, maar is niet zonder risico’s. Ethisch hacker én wereldkampioen Inti De Ceukelaire wijst ons op de gevaren.

afbeelding

Hoe ben je hacker geworden?


Als kind vond ik het heel plezant om vals te spelen. Niet omdat ik niet tegen mijn verlies kon of een slecht mens ben, maar gewoon omdat je er heel creatief voor moet zijn. Banale regeltjes omzeilen, dat was mijn ding. Toen ik een jaar of vijftien was, kocht ik een Playstation omdat al mijn vrienden die ook hadden. Ik was eerder fan van Mario Bros, maar ik ontdekte te laat dat je daar een Nintendo voor nodig had. Er was maar één manier om die verdraaide loodgieter alsnog op mijn Playstation te krijgen: door het spel te hacken. Ik sloot me een hele vakantie op in mijn kamer om dat ding te kraken. Uiteindelijk ben ik er met veel geluk in geslaagd. Intussen was ik wel op een issue gestoten waar de professionele hackers al maanden naar op zoek waren. Zij hebben mij toen opgenomen in hun community en de rest is geschiedenis.

 

Waarom ben je daarna ethisch hacker geworden?


Hacking riep bij mij veel vragen op: hoe slagen ze daar in godsnaam in? Hoe werkt het? Ben ik wel veilig? Ik geloof dat mensen recht hebben op die kennis. Het is mij er in de eerste plaats om te doen awareness te creëren bij mensen die minder op de hoogte zijn van wat er in de hacking-wereld gebeurt. Want je weet pas hoe je je kunt beveiligen als je door hebt hoe hackers tewerk gaan. Ik wil ook oproepen om de kwaliteiten van hackers in te zetten om goed te doen. Ethische hackers zijn nodig voor onze veiligheid.

Hoe gevaarlijk is dat nu echt, cybercriminaliteit? Worden mensen soms niet te bang gemaakt?

Cybercriminaliteit komt voor in verschillende vormen en gradaties. Echt iedereen kan er het slachtoffer van worden. Dat klinkt heel eng maar gelukkig valt niet iedereen ten prooi aan criminele hackers. Toch is het heel belangrijk om mensen op verschillende manieren te blijven wijzen op de gevaren van cybercriminaliteit.

afbeelding

Waar schuilen volgens jou de grootste gevaren op het internet?


Malafide hackers zijn voornamelijk uit op geld. En dat proberen ze op verschillende manieren te pakken te krijgen: met phishing mails, valse facturen en ransomware, maar in sommige gevallen ook via afpersing. Een gerenommeerd bedrijf betaalde vorig jaar nog 100.000 dollar aan een hacker om te voorkomen dat hij – of zij – de buitgemaakte persoonsgegevens te grabbel zou gooien. 

Mensen kunnen zich vaak weinig voorstellen bij cybercriminaliteit. Hoe probeer jij de gevolgen zo duidelijk en concreet mogelijk te maken?


Ik probeer altijd concrete voorbeelden te geven. Soms maak ik bijvoorbeeld een applicatie waarmee mensen zelf kunnen zien of ze slachtoffer zijn geweest van een bepaalde hack. Of welke gegevens ervan hen op straat liggen. Hoewel zoiets natuurlijk heel ernstig is, tracht ik er altijd op één of andere manier wat humor in te verwerken. Zo wordt de informatie luchtiger en toegankelijker.

online gevaren

Kunnen we ons eigenlijk wel helemaal wapenen tegen cybercriminaliteit?


Je zou ergens in een grot op een onbewoond eiland kunnen gaan wonen om volledig veilig te zijn. Maar dat is het dan ook zowat.


Wat kunnen we wel doen om onze privacy te beschermen?


Ons gezond verstand gebruiken en ons gezond sceptisch opstellen. Ga er vooral vanuit dát je gehackt wordt en probeer de schade te beperken. Ik verwijder al mijn e-mails en berichten automatisch na een tijdje. Wie mijn wachtwoord weet, moet eerst nog een beveiligingscode op mijn smartphone achterhalen via tweestapsverificatie.

Hoe reageren we het best wanneer we merken dat er iets fout loopt op het internet?

afbeelding

Blijf kalm en laat je vooral niet ongerust maken door dreigende pop-ups of waarschuwingen. In veel gevallen zijn ze niet eens echt. Neem je tijd om de situatie rustig te bekijken en klik dan.

Beseffen bedrijven voldoende welke gevaren ze lopen?


Het besef begint stilaan door te dringen. Helaas wordt er vaak pas actie ondernomen nadat het echt fout gaat. Dat het mis loopt is dikwijls niet de fout van het IT-departement, maar wel van het management dat na een hack plots wél geld kan vrijmaken voor IT-beveiliging…

Wat zijn de gevaren voor bedrijven?


Elke opsomming van cyberrisico’s is sowieso onvolledig. De security-wereld verandert elke dag en er zijn veel bedreigingen die het daglicht nog niet hebben gezien. Wat een bedrijf vooral moet doen is op de hoogte blijven van de kwetsbaarheden die wél al naar boven zijn gekomen. Het kan soms heel snel gaan: als er een nieuw lek wordt gepubliceerd, duiken de eerste hacks vrijwel onmiddellijk op. Om je daar tegen te wapenen, moet je snel en flexibel schakelen. En dat is iets wat logge bedrijven net niet kunnen.

Ben jij eigenlijk nog wel een fan van sociale media en het internet in het algemeen?

Geloof het of niet, maar ik ben een grote fan van sociale media en gebruik ze vrijwel elke dag. We hoeven echt niet allemaal paranoia te worden en sociale media te verstoten. We moeten wel waakzaam blijven en voorkomen dat de nadelen van sociale media gaan overheersen. We zijn er nog lang niet en er komen vast nog veel moeilijke vragen onze kant uit, maar we moeten die zeker niet schuwen. 

afbeelding

Wilt u liever niet in een grot gaan wonen?

Ontdek hoe wij uw klanten en u na cybercriminaliteit te hulp komen.

Deel dit artikel