Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberbarometer 2019 van AXA Partners haalt de pers!

Uit een vergelijking tussen de resultaten van 2018 en 2019 blijkt dat steeds meer Belgen toegeven hun wachtwoorden te recycleren of toegang te hebben tot andermans Facebookaccount. “Terwijl het aantal incidenten met cybercriminaliteit blijft toenemen, lijkt de Belg er steeds minder van wakker te liggen”, verduidelijkt Hanne Vandecapelle, Value Proposition Manager Cyber AXA Partners.

afbeelding

Helft van de Belgen recycleert wachtwoorden

Uit de Cyberbarometer van 2019 blijkt dat vergeleken met 2018 minder Belgen (-3%) voor elke account een volledig nieuw wachtwoord verzinnen dat niet geïnspireerd is op zijn of haar vorige wachtwoord. “Wachtwoerden recycleren is allesbehalve een goed idee. Je moet minder zaken memoriseren maar je maakt het hackers zo ook véél gemakkelijker. Als je gegevens gehackt worden op één site, proberen de cybereriminelen diezelfde gegevens immers ook op andere sites.

 

 

1 op 3 Belgen kan inloggen op andermans Facebook-account

Persoonlijke gegevens zijn gegevens die je niet met een wildvreemde wil delen. Toch is dat exact wat meer dan één op tien Belgische Facebookgebruikers (12%) doet door hun profiel volledig openbaarte houden. Bij 19% is het profiel beschikbaar voor vrienden en vrienden van vrienden. Opvallend: 5% heeft geen idee wie zijn of haar Facebookprofiel kan bekijken.

Tips om je online veiligheid en privacy te vergroten

Sociale media, online shoppen, het zijn maar enkele zaken om op te noemen die je kan doen op het internet. Maar hoe kun je best de gevaren die hierbij komen kijken vermijden?

Recycleer geen wachtwoorden.

Zeker voor accounts zoals e-mail, sociale media en bankzaken die toegang hebben tot je betalingsgegevens of persoonlijke gegevens, is het meer dan raadzaam om verschillende wachtwoorden te gebruiken.

Gebruik een wachtwoordzin.

Hoe langer en/of complexer je wachtwoord, hoe veiliger. Een mix van hoofdletters en kleine letters en een speciaal teken is de veiligste optie.

Je mailbox is heilig.

Veel diensten bieden een « wachtwoord vergeten ? » optie aan, die je via je mailbox een nieuw wachtwoord laten instellen. Een uniek wachtwoord voor je mailbox is een goed begin, maar aanvullend kan het nutter zijn om een « 2-factor authentificatie » te gebruiken. Hierbij wordt er na het invoegen van je wachtwoord ook een veiligheidscode verstuurd via sms of een app op je smartphone.

Rapporteer ongewenste foto’s.

Verscheidene sociale media bieden gebruikers een aantal manieren om afbeeldingen en video’s te rapporteren waarvan zij vinden dat ze hun privacy schenden.

Aanvaard geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent.

Je zou je vakantiefoto’s toch ook niet delen met een wildvreemde die je op straat tegenkomt?

Onze cyberbarometer verscheen in volgende Nederlandstalige magazines/kranten:

Deel dit artikel